A kognitív disszonancia a pszichológiában  régóta ismert mechanizmus. Röviden arról van szó, hogy amikor az ember korábbi döntéseinek vagy állásfoglalásainak helyessége megkérdőjeleződik, például azért, mert az egyén új információkra tett szert, vagy a logikai képessége fejlődött, akkor utólag valami más módon megpróbálja igazolni a döntés vagy állásfoglalás helyességét.Pl: "...de legalább olcsó volt..", "..még mindig jobbak, mint az előző bagázs...", stb...

A kognitív disszonancia speciális (kissé nevetséges) fajtája, amikor egy párkapcsolatban megbeszéljük, hogy a mi megvásárolt termékünk, felépített házunk, nyaralásunk miért (volt) jobb, mint a környezetünkben élő más pároké. Ha ilyenkor nincs egyetértés, az jó eséllyel a kapcsolat végét is jelenti.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemabob.blog.hu/api/trackback/id/tr152202979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása